Είσοδος
Α.Χατζηανδρέου Ε.Γκουλφά

Ζώδια
Παγκόσμιες ημέρες
Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015
Ποιοι είναι εδώ
Είναι εδώ αυτή τη στιγμή 0 χρήστες και 0 επισκέπτες.
Αρχική
Εμφάνιση για εκτύπωση Share this

Νέστος

Ο Νέστος είναι το πέμπτο μεγαλύτερο ποτάμι της Ελλάδας, ενώ ο ρους του οριοθετεί τα σύνορα ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη και τους νομούς Καβάλας και Ξάνθης, έχοντας πρώτα διατρέξει το νομό Δράμας. Η συνολική του πορεία καλύπτει 243 χλμ, 130 από τα οποία βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος. Πηγάζει από τα όρη Ρίλα της Βουλγαρίας, ενώ εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος, αφού πρώτα έχει διασχίσει τους ορεινούς όγκους της Δυτικής Ροδόπης και το όρος Φαλακρό. Το όνομα του το οφείλει στην ελληνική μυθολογία κατά την οποία ο Νέστος ή Νέσσος γεννιέται στην αρχή του Χρόνου πριν ακόμη γεννηθούν οι άνθρωποι. Γεννήθηκε μαζί με 3000 ποταμούς και 3000 Νύμφες. Πατέρας του ο Ωκεανός και μητέρα του η Τηθύς. Ο Νέσσος υπήρξε θεός της Θράκης και πατέρας της Καλλιρρόης. Κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια ονομάστηκε Mestus. Στη βουλγαρική γλώσσα ονομάζεται Mecta.

Οι περιηγητές του Νέστου, έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν το φυσικό του περιβάλλον, σπάνιας ομορφιάς αγριολούλουδα, υδρόβια φυτά κ.α. Ακόμα οι φίλοι της φύσης και των σπορ μπορούν να απολαύσουν το ποτάμι περπατώντας δίπλα σε αυτό, πάνω στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6, η διασχίζοντας το με καγιάκ. Η περιοχή των Στενών του Νέστου είναι συνολικής έκτασης 23.800 στρεμμάτων και εξαιτίας της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας έχει χαρακτηριστεί ως 'Αισθητικό δάσος' ενώ προστατεύεται από διεθνή συνθήκη του Ραμσάρ.

Στον οικισμό Παράδεισο έχουμε την ευκαιρία να δούμε την τελευταία από τις πηγές του Νέστου η οποία έχει διευθετηθεί και ως χώρος επίσκεψης όπου μπορούμε να πιούμε και να απολαύσουμε το πεντακάθαρο νερό της. Από την πηγή υδρεύεται όλος σχεδόν ο πληθυσμός του κάμπου της Χρυσούπολης ενώ το νερό της είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα.

Όσο κατηφορίζουμε προς τη θάλασσα το τοπίο αλλάζει. Πληθώρα πουλιών κυβερνά το χώρο. Χαλκόκοτες και αγκαθοκαλημάνες καθώς και πλήθος ερωδιών αποσπούν την προσοχή του επισκέπτη με την σπάνια ομορφιά τους. Μια έκταση 70.200 στρεμμάτων γύρω από την περιοχή έχει κηρυχθεί ως ζώνη προστασίας. Το δέλτα του ποταμού, έκτασης 550.000 στρεμμάτων, αποτελεί 'Υδροβιότοπο Διεθνούς σημασίας' και μέρος του Εθνικού Πάρκου που περιλαμβάνει τις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα. Εκτείνεται από Ποντολίβαδο έως τα Άβδηρα ενώ κατά μήκος του υπάρχουν ένα σωρό οικισμοί με μεγαλύτερους τους Δήμους Χρυσούπολης και Κεραμωτής. Παλαιότερα (πριν το 1950) όλοι αυτοί οι οικισμοί ήταν χτισμένοι δίπλα στον ποταμό αλλά δυστυχώς έχουν πλέον καταστραφεί ολοσχερώς από τις καταστροφικές του πλημμύρες. Οι καταστροφικές πλημμύρες του Νέστου ήταν η αφορμή να δημιουργηθεί κατά μήκος του ένα υπερυψωμένο φράγμα (ανάχωμα) συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων. Στην περιοχή της Χρυσούπολης βρίσκεται και το παραποτάμιο δάσος γνωστό και ως Μεγάλο Δάσος (Κοτζά Ορμάν). Πλούσια βλάστηση και πολλά είδη ζώων είναι τα χαρακτηριστικά του, ενώ η έκτασή του που κάποτε ξεπερνούσε τα 125.000 στρέμματα τώρα καλύπτει μόλις 4.500! Στο Νέστο, που σύμφωνα με τον Ηρόδοτο αποτελούσε το βόρειο όριο εξάπλωσης των λιονταριών στην Ελλάδα, βρίσκουν καταφύγιο ή τροφή 300 είδη πουλιών, 30 είδη αρπακτικών, 11 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών ενώ αρκετά είναι και τα είδη ψαριών που ζουν στις λιμνοθάλασσες του δέλτα.

Το παραποτάμιο Δάσος του Νέστου, από το 1949 μέχρι 1952, εκχερσώθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του και οι εκτάσεις του αποδόθηκαν στην καλλιέργεια με γεωργικά φυτά, όπως το καλαμπόκι, ενώ ένα μεγάλο τμήμα του υγρότοπου αποστραγγίστηκε και οι εκτάσεις που προέκυψαν διανεμήθηκαν στους αγρότες. Επεμβάσεις όπως η υπερβόσκηση, η υλοτομία, οι αυθαίρετες πυρκαγιές των καλαμιώνων, η ρύπανση των υδάτων από τα γεωργικά φάρμακα, τα λατομεία μαρμάρων, καθώς και η διέλευση βαρκών σε περιόδους αναπαραγωγής που ενοχλούν το βιότοπο, άλλαξαν τις οικολογικές συνθήκες της περιοχής.

Το Παραποτάμιο Μεγάλο Δάσος
Κάποτε ξεπερνούσε τα 125.000 στρέμματα και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα παραποτάμια δάση της Ευρώπης. Τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή του την υπέστη κατά τη δεκαετία του 1950, όταν και το μεγαλύτερο μέρος του εκχερσώθηκε. Σήμερα έχουν απομείνει μόλις 4.500 στρέμματα (συνολικά και από τις δύο πλευρές του ποταμού), τα οποία βρίσκονται κάτω από καθεστώς προστασίας, είναι περιφραγμένα και αρμόδια αρχή είναι το Δασαρχείο Καβάλας. Υπάρχουν δυο κέντρα ενημέρωσης, ένα στο νομό Καβάλας (ανάμεσα στη Ν. Καρυά και το Χαϊδευτό) και ένα στο νομό Ξάνθης, εξοπλισμένα με οπτικοακουστικό υλικό για τους επισκέπτες της περιοχής. Επίσης υπάρχει και το κέντρο ενημέρωσης Δέλτα Νέστου που βρίσκεται στην Κεραμωτή Καβάλας. Εγκαινιάστηκε το 1998 από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και προσφέρει πλήρη και καταρτισμένη ενημέρωση με μακέτες, οπτικοακουστικό υλικό καθώς και περιηγήσεις στους πανέμορφους υγροβιότοπους της περιοχής του Νέστου.

Ποιοι γράφτηκαν τελευταία
  • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑ...
  • Sarisaban
  • Dimcoolio
  • screptos
  • Popi Ganiari
Εφημερεύον Φαρμακείο
Βενζινάδικα
Facebook

Ακολουθήστε μας στο twiter